A KÖZÖSSÉGEK HÁZA és SZÍNHÁZ MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 2022. évi beszámolója

  Beszámolónkban csak a 2022. évi legfontosabb információkat foglaljuk össze.

         Kiállítások – képző- és iparművészet, népművészet, fotográfia

  A kiállításokat három kiállítótérben (Színház aula, KH galéria, KH aula és folyosó) rendeztük.

  Ezek megnyitóit, mint önálló rendezvényeket szervezzük meg. Összesítő adatok 2022-ben: 11 kiállítás. 2 kiállítás a Színház és Hangversenyteremben, 9 a Közösségek Házában került megrendezésre. Összesen 12.244 fő tekintette meg a kiállításokat.

  Közösségi művelődés 

  2022-ben a rendszeres művelődési formák (művészeti csoportjaink, népművészeti csoportjaink, klasszikus- és modern tánccsoportjaink, kórusaink, fotóműhelyeink, tárgyalkotó – valamint sport csoportjaink és klubjaink) egész évben tudtak működni.

   Két új közösségnek adunk otthont 2022. év óta. Örömünkre, nálunk talált otthonra a Városi Könyvtár épületének átmeneti bezárása miatt a Nyugdíjas Könyvbarátok Köre, valamint indult egy havi rendszerességgel jelentkező csoport, akik a Kányádi terem és a Kávéház területén tartják „Open Jam Session” elnevezésű közös zenéléseiket. Ez a program, közösség, nyitott minden érdeklődő felé. „Foglalkozásaik” pillanatok alatt az egyik leglátogatottabb program lett a Közösségek Házában. Komlói és környékbeli zenészek játszhatnak együtt (öröm zenélhetnek) igen népes közönség előtt.

   A Magyar Kultúra Hete sorozatunk 2022-ben a következő programokat tartalmazta:

  január 17. 17 óra KH: A Díszítőművészeti Műhely kiállítása

  január 20. 14 óra KH: Mesevetélkedő

  január 21. Színház: Űnnepi Műsor a Magyar Kultúra Napja tiszteletére

  este 21.00 KH: Tunyogi emlékest a CS.Í.T. zenekarral

  január 22. Templom: Orgona koncert

  A Kávéház és a Kányádi terem összenyitása által létrejött koncerthelyszínen Kávéházi Esték és Nyári Kerti Partik címmel 12 db koncertet valósítottunk meg, amelyek látogatószáma összesen 601 fő.

  Erre a sorozatra a HANGFOGLALÓ KÖNNYŰZENE TÁMOGATÓ PROGRAM KOLLÉGIUMA 779131/600 azonosítószámú pályázatával nyertünk 1.000.000 Ft-ot.

  Az Augusztus 20-i ünnepség 2022-ben a Városház térre lett tervezve, azonban a meteorológiai előrejelzések miatt a programok nagy része elmaradt. Csak az Ünnepi Műsor került át a Közösségek Háza Haranghy termébe.

  A Komlói Bányásznapok 2022-ben ismét 4 napos rendezvényt takart, amelyre szép számmal látogattak ki a város lakói. Ennek a programnak a költségeit jelentős részben a Közösségek Háza finanszírozta.

  November 1-én a Kegyeleti Ünnepség ismét a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület és a Közösségek Háza szervezésében valósult meg, amely Drahos Evelin operaénekes és Tóth Gábor zenetanár közös hangversenyével zárult a Szent Borbála Katolikus Templomban.

  A Borbála Hét keretében a Közösségek Háza és a Kodály Zoltán Gyermekkórus Fesztivál Alapítvány közös szervezésében Sárkány Kázmér, városunkból elszármazott operaénekes adott hangversenyt a Szent Borbála Katolikus templomban.

  A Komlói Advent idén nem sorozat volt, hanem 1 napra, december 18-ra korlátozódott. A komlói Civil Szervezetekkel közösen rendeztük meg.

  Ezeken kívül segítettük a Tér-Zene program megvalósulását, amelyre az Önkormányzat adott be pályázatot.

  Színházi tevékenység

  A 2022-es év színházi programjai a következők voltak:

  Színházi előadás: 20 db, 3.546 fő

  Kiállítás: 2 db,10.645 fő

  Egyéb kulturális rendezvény: 21 db, 8.921 fő

  Megemlékezések, egyéb nem kulturális rendezvények: 5 db, 733 fő

  Egyéb kulturális rendezvényből 17 db volt, 10.201 fő tekintette meg.

  Egyéb nem színházi, vagy kulturális tevékenység 2 db valósult meg 278 fő részvételével.

  Sajnos, bérletes előadásokat továbbra sem tudunk meghirdetni.

  KASZT

  Hagyományosan megrendezett városi rendezvényeink közül kiemelkedik a KASZT.Az idei rendezvényen is biztosítottuk a magas minőségű hátteret. A Fesztivál Irodán és az előadásokat kísérő értékeléseken kívül a Közösségek Háza adott helyszínt az off programok jelentős részének is, valamint a Díjkiosztó Ünnepség is a Közösségek Házában került megrendezésre. Mindezek ellenére sikeresen, szép nézőszámmal valósult meg a fesztivál. 1.956 néző volt a versenyelőadásokon.

  Gyermek – és ifjúsági rendezvények

  A játszóházak: 4 db játszóházat szerveztünk a 2022. évben. Ezeken a rendezvényeken 478 látogató volt. Rendkívül népszerű és jó hangulatú programok.

  Versenyek, játékok: a Mesevetélkedő, Szó-Rakózz Velünk, Mecseki Láthatatlanok, Teddy maci kórház, Honvéd toborzó. 348 fő vett részt a rendezvényeken.

  Nyári napközi: 4 hétig, július 4-től július 31-ig valósult meg, tematikus heti bontásban. Hetente 40 fő gyermek vett részt a napköziben. A tematikus hetek alkalmával sport, kézműves, tánc, zsonglőr, állatvédelmi ismeretterjesztés, egészségmegőrzés, természetvédelem foglalkozásokon vehettek részt a gyerekek. Minden héten egy-egy nap ellátogattak vidéki helyszínekre.

  Gyermek rendezvények: Városi Gyereknap. Eredetileg a Városház térre tervezett program a rossz időjárás miatt, utolsó pillanatban a Városi Sportcsarnokban lett megtartva. Rengeteg, megközelítőleg 1000 fő látogató jött el a változatos programokra.

  Térségi közművelődési feladatellátás, térségi szakmai szolgáltatások

  A TOP-5.3.1. projekt végrehajtásában komoly szerepet vállalt Intézményünk. A Közkincs Kerekasztal több alkalommal összeült. Rengeteg adminisztrációs, illetve szervezési feladatot vállalt magára az itt foglalkoztatott munkatárs, hogy a program sikeresen megvalósuljon.

       Marketing, közönségkapcsolat Honlapok, közösségi oldalak, kh kisfilmek, hírlevél

  Az intézmény honlapjának (khszinhaz.hu) 2022. évi adatai:

  59 hír; 2 galéria, 20 db kép, oldalmegtekintések: 23.972

  Híreinket rendszeresen közzétesszük a Facebook-on is, 2 oldalunkon:

  https://www.facebook.com/kozossegek.haza oldalkedvelés: 3100, követő: 3600,

  heti átlagosan elért személyek száma: 21.386
  https://www.facebook.com/komloi.szinhaz oldalkedvelés: 1996, követő: 2027,

  199 átlagos heti bejegyzés-elérés
  További oldal: Közkincs kerekasztal.
  Youtube csatornánk adatai: Feltöltött videók: 67, megtekintések: 18223, megtekintett percek: 312,3 óra

  Az Instagram csatornánkon jelenleg 293 fő követőnk van.

  .

  Kiadványok, egyéb sajtó

  Információs kiadványaink papír alapon:

  Plakátokat 75 alkalommal 1500 példányban készítettünk. 36 alkalommal hirdettük programjainkat a Komlói Kirakat ingyenes, reklámújságban, amiben a közgyűjtemények hírei is megjelennek. A helyi sajtóval kiváló a kapcsolatunk. Rendszeresen adott hírt a Rádió 1 az épp aktuális rendezvényekről, fontos hírekről.

  Minőségirányítás

  A 2017-es év kétségtelenül legnagyobb munkája és eredménye is egyben minőségbiztosítási pályázatunk és az ennek eredményeként elnyert Minősített Közművelődési Intézmény Cím.

   Az új Művelődési Központ elkészülte előtt nem érdemes belevágnunk a Minősített Közművelődési Intézmény cím újbóli elnyeréséért, mivel a szervezet és a működés egyaránt más keretek között fog zajlani.

       Pályázati tevékenységünk

  TOP-7.1.1-16-H-ESZA-00210

  A pályázatban rengeteg program valósult meg. A pandémia miatt át kellett alakítani a pályázatot, amit sikeresen megvalósítottunk.

  A pályázat lezárult, záró elszámolás alatt áll.

  TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00163 – „Megújuló Színház”

  A pályázat keretében megújult a Komlói Színház- és Hangversenyterem színpada, és bővült technikai felszereltsége. A Széchenyi 2020 program keretében vissza nem térítendő támogatás keretében 15 millió forint került felhasználásra.

  A projekt célja a Komlói Színház infrastruktúrájának fejlesztése, amely igazodik a Komlói Kaptár Helyi Akciócsoport HKFS-ben megfogalmazott célhoz: a meglévő közösségi objektumok infrastrukturális fejlesztésével, közösségi terek létrehozásával hosszú távon biztosítani az épített környezetet, a tárgyi, technikai feltételeket a közösségi élet fejlesztéséhez.

  A Színház színpadi terét megújítottuk, a modern elvárásoknak megfelelő, jól használható, esztétikus teret hoztunk létre. A színpad padozatát felújítottuk (esztétikusabb, és teherbíróbb lett). Balett padlót szereztünk be. Az előfüggönyt kibéleltettük, a függönyhúzó rendszert felújítottuk, a takarófüggönyök cseréjével és a színpad falainak festésével komfortosabbá és esztétikusabbá tettük a játékteret. Modern fénytechnikai eszközök javítják a látványt. A megvásárolt mobil színpadelemekkel és székekkel a kamara előadások számára megfelelő nézőteret tudunk kialakítani. Jelenleg a projekt záró elszámolása van folyamatban.

  Hangfoglaló program: A2028/N9850 „KÁVÉHÁZI ESTÉK ÉS NYÁRI KERTI PARTI KONCERTSOROZAT A KÖZÖSSÉGEK HÁZÁBAN”

  Igényelt összeg: 2.850.000 Ft. A nyert összeg 1.000.000 Ft.

  TOP-7.1.1.1-16-H-ERFA-2019-00234 BMX és Gördeszka pálya

  Elindult a megvalósítás. 16.560.842 Ft.

  KBFT-E-22-0409 ” Kultúrális ágazatban bérfejlesztés”

  A Kulturális ágazat 20 %-os bérfejlesztésére 11.798.073 Ft. érkezett. Ezt az összeget 2023-tól beépítik a Közművelődési normatívába.  KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÖZÖSSÉGEK HÁZA ÉS SZÍNHÁZ MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

  2023. ÉVI MUNKATERVE ÉS SZOLGÁLTATÁSI TERVE

  I. FEJEZET
    MUNKATERV

  2023-ban felépül a „Kaptár” épület, amely komoly segítséget nyújt a zsúfolt intézmény számára. A Közösségek Háza régóta nem tud újabb közösséget befogadni helyhiány miatt. Többek között ezen segít majd az új épület. Rengeteg tervezési megbeszélésen vagyunk túl és nagyon örülünk, hogy részt vehettünk az épület funkcióinak kialakításában.

  Munkatervünknek 2019-től a Szolgáltatási terv is részét képezi, mely a munkaterv második fejezetében található. Megszokott munkatervünket ezért rövidre fogjuk, tevékenységeinket csak címszavakban mutatjuk be. Szakmai munkánk részletesen a szolgáltatási tervben szerepel szöveges és táblázat formában is.

  A CLLD HACS pályázatok keretében 2022-ben a teljes 48-as tér új funkciókat és ez által a Közösségek Háza komoly lehetőségeket kapott. Elkészült a Közösségek Háza alagsora, amely a terveink szerint Ifjúsági közösségi térként funkcionál majd a későbbiekben. Új parkolók, új utak, rekortánpálya, játszótér készült az épület közvetlen szomszédságában. Hamarosan elkészül a BMX és Gördeszka pálya is.

  Kiállítások

  Közösségek Háza – Színház és Hangversenyterem.

  január 18.Díszítőművészeti Műhely kiállítása
  március 03.Valóság és szépség szerelmese/Göndör Sándor kiállítása
  március 29.20 éves a Szorgos Méhek/foltvarró kiállítás
  április 26.Gombold újra/Kodály iskola kiállítása
  május 9.Szolid aktok/ Takács Péter kiállítása (Színház)
  május 19.Rákóczi Szövetség rajzpályázat
  augusztus 29.Magyar Fotográfia Napja
  augusztus 29.Magyar Fotográfia Napja (Színház)
  november 7..Nagy Mária selyemfestő kiállítása
  november 21.Mézes rajzpályázat kiállítása
  november 30.KH csoportok kiállítása

  Színházi előadások 2023.

  KASZToktóber 19-22.
   Még nincs program

   2023. évi főbb rendezvényeink

  Magyar Kultúra Hetejanuár 14-22.
  Valentin napfebruár 14.
  Erdélyi Kör és Rákóczi Szövetség jótékonysági báljafebruár 18.
  Farsangi Játszóházfebruár 21.
  KH Farsang a Perfekt zenekarralfebruár 25.
  Nők Napja (programok hölgyeknek)március 11.
  Honvédtoborzómárcius 14.
  Nemzeti Ünnep az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc évfordulójánmárcius 15.
  Ilka Gábor könyvbemutatójamárcius 19.
  Húsvéti Játszóházáprilis 3.
  Szó-rakózz velünk! (vetélkedő gyerekeknek)április 11.
  Kávéházi Estékáprilis 15.
  Pöndöly bemutató (Színház)április 22.
  Eragny, Francia testvérváros estjeáprilis 30.
  Kávéházi Estékmájus 6.
  Humanitárius Városmájus 20. (KH, Színház)
  Városi Gyereknapmájus 28.
  Nemzeti Összetartozás Napjajúnius 4.
  Pedagógus Napjúnius 4.
  KH Kerti Parti 5 alkalomjúnius 3-augusztus 12.
  Az Illúzió Mesterei június 9. (Színház)
  Nyári Napközijúlius 3-28.
  Szent István Napaugusztus 20.
  Komlói Bányásznapokszeptember 1-3.
  Kávéházi estékszeptember 9.
  Aradi Vértanúk Napjaoktóber 6.
  Kávéházi estékoktóber 14.
  Mecseki Láthatatlanok élményjátékoktóber 17.
  Az 1956-os Forradalom Évfordulójaoktóber 23.
  Halloween parti és  játszóházoktóber 27.
  Szektor labda Országos bajnokságoktóber 28-29.
  Kegyeleti megemlékezésnovember 1.
  Kávéházi Estéknovember 11.
  Komlói Adventnovember 26. – december 17.
  Borbála Napdecember 04.
  Karácsonyi játszóházdecember 19.
  Ismeretterjesztő előadások 4 alkalomáprilis-december

  II. FEJEZET

  ÉVES SZOLGÁLTATÁSI TERV 2023.

  A Kulturális törvény (1997.évi CXL. tv.) 76 § 39 bekezdésének értelmében intézményünk 2019 évtől szolgáltatási tervet készít. A szolgáltatási tervet az éves beszámoló és munkaterv elkészítésének eddigi metódusához igazodva, éves munkatervünk részeként készítjük el, az éves szolgáltatási terv 2019-től éves munkatervünk szerves részét képezi.

  A törvény által meghatározott közművelődési alapszolgáltatások szerint az intézmény a következőket végzi:

  A közművelődési alapszolgáltatások:

  a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása

  b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

  c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása

  d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése, feltételeinek biztosítása

  e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása

  f) a tehetséggondozás- és – fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint

  g) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés

  A végzett kulturális alapszolgáltatások szerint az intézmény típusa: művelődési központ.

  Ezen alapszolgáltatásokat teljes körben, a megfelelő minőségben és szakmai tartalommal hosszú távon fenntartjuk. Ennek mentén készítettük el éves szolgáltatási tervünket, melyben részletesen bemutatjuk az egyes alapszolgáltatásokban vállalt részvételünket, a szolgáltatás tartalmát. Szolgáltatásaink tartalmát a szöveges részben kifejtjük, majd az 1. sz. mellékletben táblázatban mutatjuk be.

  1. a) Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása

  A művelődő közösségek számára nyújtott szolgáltatásainkat a szervező munkakörben dolgozó munkatársaink felsőfokú közművelődési végzettséggel, közösségfejlesztő képzettséggel, közművelődési szakember II. végzettséggel látják el. E szolgáltatásaink a következők: helyiség biztosítása a rendszeres művelődési alkalmakhoz, szakmai- és szervezői háttér, szakmai anyagok sokszorosítása, meghívók, plakátok szerkesztése és készítése, kiadványszerkesztés, pályázatkészítés, programkidolgozás, személyi-, tárgyi- és eszköz-feltételek biztosítása. Az intézményünkben működő rendszeres művelődési formák száma 2023-ban összesen 43, valamint 8 civil szervezet székhelye is a Közösségek Háza.  Tevékenységük alapján, a következő típusokba tartoznak:

  Alkotó- és előadó-művészeti közösségek (művészeti csoportok, melyeket a továbbiakban az e) pontban mutatunk be részletesebben).

   Népművészeti csoportok: alkotóművészet és tárgyalkotó népművészet tevékenységekkel (melyeket a c) pontban részletezünk).

   Klubok, körök, szakkörök: ezek a közösségek típusa szerint 2 nyugdíjas klub, ifjúsági 1, 1 gyermek, 2 családi és 12 egyéb érdeklődési kör szerinti csoport. Az alkotó- és előadó-művészeti közösségek számára a rendszeres tevékenységük feltételeinek biztosításán túl bemutatkozási lehetőséget is biztosítunk fellépések, színházi műsorok, kiállítások formájában, mely rendezvényeiknek teljes háttérmunkáját, velük közösen végezzük.

  A COVID19 vészhelyzet rendeleteiből adódóan az intézmény 2021. évben 5 hónapig zárva tartott. Ez alatt a művelődő közösségek számára nem volt látogatható az intézmény. Május végén nyitottuk meg ismét a csoportok előtt az intézményt. 10 tétlen hónap kárait kellett felmérnünk. Több művelődő közösséget újra kellett szerveznünk. A közösségek többsége elindult a nyitást követően. Volt olyan csoportunk, amely csak ősszel indult újra. Több csoport igényelte az intézmény segítségét az újrakezdéshez. A közösségek számára minden segítséget megadtunk a folytatáshoz, újraszerveződéshez. Bár néhány csoport nem indult újra, helyettük ismét indultak újabb közösségek és 2023 évben is indul új klub a Közösségek Házában. Átmenetileg befogadtuk a Nyugdíjas Könyvbarátok Körét, amíg a Könyvtár átépítése folyamatban van. Havi rendszerességgel helyet biztosítunk az Open Jam Session csapatnak. Ők komlói zenészek, akik örömzenélésre gyűlnek össze a Kányádi teremben és a Kávéházban. Elindult a Rummikub klub. Hamarosan indul egy bábszakkör is. Tervezzük az alagsorban kialakított közösségi térben egy ifjúsági klub kialakítását.

  b) A közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

  Tevékenységünk során szerteágazó együttműködésekkel, közös szervezésű programokkal, széles civil háló bevonásával erősítjük intézményünk beágyazottságát a helyi társadalomba. Székhelyet (levelezési címet) biztosítunk 8 civil szervezetnek, ezek a következők:

  02-01-0000542    Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál Alapítvány

  02-01-0001436    Komlói Munkáskórusért Alapítvány
  02-01-0000306    Komlói Pedagógus Kamarakórusért Alapítvány
  02-02-0001238    Diák és Öntevékeny Körök Egyesülete
  02-02-0001651    Hétdomb Természetbarát Egyesület
  02-02-0002063    Komlóért Egyesület
  02-02-0002311    Pöndöly Néptánc és Hagyományőrző Egyesület

  02-02-0003650    Komlói Országjárók Baráti Köre

  Jelentős és hangsúlyosan rokon tevékenységeket végző civil szervezetekkel és intézményekkel vannak szoros és rendszeres együttműködéseink nagyobb szabású városi rendezvényeink szervezésében és lebonyolításában. E szervezetek számára saját rendezvényeikhez is biztosítjuk teljes intézményi hátterünket, humán és tárgyi eszközrendszerünket egyaránt. Egy kiemelt művészeti fesztiválunk van, amelyet közösen bonyolítunk le, KASZT. Nagyrendezvényeink jellemzően családi rendezvények, melyek kínálatának bővítésében együtt dolgozunk a velünk együttműködő civilek önkénteseivel, a középiskolák közösségi munkásaival, a diákfoglalkoztatásba bevont fiatalokkal. Mind helyi rendezvényeinkben, mind térségi tevékenységünkben és közművelődési szolgáltatásainkban kiemelten kezeljük a hátránnyal küzdő rétegeket és társadalmi csoportokat, különös tekintettel a gyermek korosztály esélyegyenlőségének és tehetséggondozásának érdekében szerveződő programokra, közösségekre és a nyugdíjas korúakra, idősekre. A helyi és térségi települési önkormányzatokkal együttműködésben széleskörű társadalmi egyeztetési folyamatokat alakítottunk ki a kultúra területén dolgozókkal, nevelési-oktatási intézményekkel, projektszintű, települési szintű, és települések közötti egyeztetési rendszerek és együttműködési hálók kialakításával és működtetésével (Közkincs program és kerekasztal – térségi együttműködések rendszere).

  A kistérségi kultúra együttműködésének és tudatos fejlesztésének letéteményese a Komlói Kistérségben a Közkincs Kerekasztal. Megalakításával és működtetésével a Társulás a Közösségek Házát bízta meg, mely a pályázati lehetőségeket eredményesen aknázza ki.

  A Közkincs Kerekasztal 2007-ben alakult. A kerekasztalban képviselethez jutott – az önkormányzatok mellett – több különféle szakmai és civil szervezet, turisztikai társulás, tourinform iroda. Alakulásakor célul tűzte ki a kistérség településeinek vonzóvá tételét, megtartó erejének növelését, a térség kulturális turizmusának fellendítését.

  A munka folyamatosságának biztosítása és a szakmai találkozásoknak elősegítése a negyedévente tartott konferenciáink, ahol a szakmai megbeszéléseken kívül információ szolgáltatást is nyújtunk egymásnak az új csoportokról, a nálunk vendégszereplő társulatokról, előadókról. A konferenciák mindig más helyszínen kerülnek megrendezésre, így láthatjuk egymás települését és jó példákat tudunk átadni egymásnak.

  c) Az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása

  Az egész életre kiterjedő tanulás feltételeit több tevékenységtípusban is megteremtjük. A művelődő közösségekben, rendszeres művelődési formákban, alkotó- és előadó-művészeti csoportokban is formális, vagy informális tanulás zajlik. Emellett az informális tanulást szolgálják ismeretterjesztő előadásaink, a konferenciák és tanácskozások, melyek száma 8 alkalom volt, a résztvevők 287 főt tettek ki. Ismeretterjesztő, így informális tanulás jellege van kiállításainknak, melyekből 11 volt, ebből 2 a Színházban. Összes látogatóinak száma 13.500 fő.

  Saját szervezésű tanfolyamok: Sajnos a Horzsa terem gépei elöregedtek, immár 12 éve szolgálták a Közösségek Háza különböző képzéseit. Annyira elavultak, hogy egyszerű feladatokat is nehéz velük elvégezni, Ez gátolta 2022. évben a tanfolyamok indítását. A gépek leselejtezésre kerülnek. A terem projektorral és okostáblával van felszerelve. Amint a selejtezés megtörténik, átalakításra kerül a berendezések elhelyezése, így ismét használható oktatóterem lesz a Horzsa termünk.

  d) A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítás

  A népművészeti csoportok és a népi kézművesség több tevékenységünkben is kiemelt figyelmet kap. Óvodás kortól nyugdíjas korosztályig folyik néptánc tanítás saját szervezésünkben, több csoportban, valamint együttműködésben művészetoktatással (EFAMI), és civil együttműködésben is (Pöndöly Néptánc- és Hagyományőrző Egyesület). Népművészeti csoportjaink összesen 13 működik, ezek Ebből:

  Néptáncegyüttes 9 db→ Összes látogatószám az év folyamán: 4838→12 bemutatkozás

  Tárgyalkotó népművészeti csoportjaink száma összesen 4 db, 70 fő részvételével, 98 foglalkozást tartottak, ebből 30 online. 9 alkalommal mutatkoztak be az év során, amiből 1 db online.

   Ebből:

  Fazekas: 1 db → Összes látogatószám az év folyamán:109 fő → 1 bemutatkozás

  Textil (nemezelés, foltvarró, hímző): 3db → Összes látogatószám az év folyamán:614 fő → 3 bemutatkozás

  A helyi kulturális hagyományok között kitüntetett helyet foglalnak el a város és a térség bányász hagyományai, és az ezekhez fűződő nagyrendezvények, melyek a város legnagyobb rendezvénysorozatai is egyben: a Komlói Bányásznapok és a Borbála Hét. Rendezvény-szervező tevékenységünkben a nemzeti és egyetemes kultúra értékeinek választása és magas minőségben való megjelenítése a célunk. 2022. évben a Komlói Bányásznapok ismét négy napos rendezvény volt,  köszönhetően a Komlói Hard Rock Egyesületnek, amely a CLLD HACS projekt általuk beadott nyertes pályázatából finanszírozta a csütörtöki napot. A Borbála Hét eseményein a Közösségek Háza is képviseltette magát, valamint Szent Borbála napján A Kodály Zoltán Gyermekkórus Fesztivál Alapítvánnyal közösen Ünnepi hangversenyt szerveztünk a Katolikus templomban. 2023. évben is hasonló templomi hangversenyt kívánunk megszervezni helyi kórusok részvételével. A Komlói Advent rendezvénysorozat 2023. évi megrendezésével kapcsolatban még nincs döntés a város részéről. Mi felkészülünk tőbb hétvégés és egy napos rendezvényre egyaránt.

  A Magyar Kultúra Hete 2023-ban rengeteg új elemet és 10 programot tartalmazott. Gyakorlatilag újra gondoltuk és megújítottuk ezt a programsorozatot, amelyen rekordszámú érdeklődő vett részt. Összesen 687 fő vett részt a különböző programokon.

  e) Az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása

  A rendszeres művelődési formák, művelődő közösségek között nagy arányban képviseltetik magukat a művészeti csoportok. Műfaji sokszínűség jellemzi ezeket a közösségeket, melyekben a népi játék, néptánc, felnőtt kóruséneklés, tárgyalkotó népművészet, népi kézművesség, iparművészet, képzőművészet, fotóművészet, modern táncok (hip-hop és modern színpadi tánc – jazzbalett), színjátszás, fotóművészet is jelen van. 2021. évtől, adunk a Városi Fúvószenekarnak. Széles korosztályos összetétel jellemzi őket, mely által az óvodáskorú kisgyermekektől az általános iskolás korosztályon át, a középiskolás korosztály, a fiatal felnőttek és a szép korúak is részt vesznek művészeti csoportok munkájában. A művészeti csoportok nem csak állandó munkafeltételeiket kapják tőlünk, hanem rendszeresen igénybe veszik műsoraikhoz színházunkat is. Az alkotóművészek kiállítási lehetőségeket kapnak csoportosan és egyénileg is, marketingjüket mi végezzük, pályázati segítséget nyújtunk, vagy mi pályázunk szakmai programjaikra. Közös szervezésű rendezvényeket valósítunk meg, melynek szervezésében és lebonyolításában együtt dolgozunk velük. Pályázatainkat célirányosan igyekszünk az ő szakmai munkájuk fejlesztése irányába állítani, eszközrendszerünket abban az irányban fejleszteni, hogy munkájukat magas minőségben tudják végezni.

  A Kaptár épület elkészülte után a Pöndöly Néptánc Egyesület átköltözik az új épületbe, valamint az irodák is ott lesznek elhelyezve. Így a Közösségek Házában maradt csoportok számára lehetőség lesz arra, hogy mind a Haranghy teremben tarthassák foglalkozásaikat. A felső irodákba kis létszámú, új csoportokat, közösségeket kívánunk elhelyezni.

  A Kaptár Kamara termében új programokat szeretnénk megvalósítani: filmvetítéseket tervezünk, társastánc csoportoknak kívánunk helyet biztosítani és reméljük, hogy a Súgólyuk Egyesület próbáit is itt tudjuk elhelyezni.

  Művészeti csoportjaink száma összesen 12 db.

  Ebből:

  Klasszikus-és moderntánccsoport 4 db→ Összes látogatószám az év folyamán: 5576 fő → 10 bemutatkozás

  Fotó-, film-, video csoport 2 db →            Összes látogatószám az év folyamán: kihelyezetten működnek 10, illetve 12 fővel→ 2 bemutatkozás

  Kórus, énekkar 4 db →Összes látogatószám az év folyamán: 1663 fő → 8 bemutatkozás

              Komolyzenei együttes 1 db -> Összes látogatószám az év folyamán: 343 fő → 6 bemutatkozás

  Open Jam Session 1 db-> Összes látogatószám az év folyamán: 600 fő → 11 bemutatkozás

  f) A tehetséggondozás- és – fejlesztés feltételeinek biztosítása

  A tehetséggondozás és tehetségfejlesztés folyamatát a kulcskompetenciák fejlesztése mentén tervezzük meg. A kompetenciafejlesztés területei közül lehetőség szerint minél több területen teremtünk alkalmakat csoportos foglalkoztatásban, vagy rendezvényszervezésben a fejlesztendő területeken folyó tehetségfejlesztő munkához. A következő fejlesztési területeken tudunk folyamatokat megtervezni:

  Anyanyelvi kommunikáció

  Idegen nyelvi kommunikáció

  Természettudományi kompetenciák

  Digitális kompetenciák

  Személyközi, interkulturális és szociális kompetenciák

  Állampolgári kompetenciák

  Kulturális kompetenciák

  Komplex kompetenciafejlesztésre a nyári napközi tematikus hetei adnak lehetőséget, melyben 4-5 szakember más-más tevékenységekkel foglalkoztatja a résztvevő gyermekeket. A Nyári Napközit 2022-ben ismét a Közösségek Házában tudtuk megtartani. 2023. évi Nyári Napközi megvalósítását már tervezzük.

  A tehetséggondozás és –fejlesztés a legmagasabb szinten a művészeti csoportokban érhető tetten. Optimális esetben már kisgyermek kortól szervezett keretek között tanul nálunk több száz kisgyermek. A csoportok keretei között versenyekre készülnek fel, és eredményeket érnek el. A legtehetségesebbek számára kézenfekvően nyílik meg a lehetőség az egyéni fejlesztésre. Munkatársaink rendszeresen jelen vannak a nevelési-oktatási intézményekben mesemondó-, vers- és prózamondó versenyeken, illetve magunk is szervezünk ilyen alkalmakat (mesevetélkedő, népdaléneklési verseny). Az előadó-művészet, a kézművesség bármely ágában a látóterünkbe kerülő tehetséges gyerekeket „egyenes ágon” tudjuk beterelni, bevonzani a művészeti csoportokba. Nagy gondot fordítunk arra, hogy a művészeti csoportokat vezető szakemberek magas minőséget, képzettséget, hozzáértést képviseljenek. Kiemelt tehetségfejlesztő terep a nyári napközis tábor, ahol több művészeti ágba is belekóstolhatnak a gyerekek. Szinte minden művészeti ágban felnőtt korukig tudjuk elvezetni a tehetséges gyermekeket, és felnőtt művészeti együttesek tudják továbbvezetni őket. Drámapedagógia csoportunk kolléganőnk szülési szabadsága miatt szünetel, azonban 2023 évben más keretek között ezt a foglalkozást is újra szeretnénk indítani.

  g) A kulturális alapú gazdaságfejlesztés

  2007 óta végzett térségi együttműködési rendszerünk és szakmai szolgáltatásaink, a térség kulturális életének egy vérkeringésbe kapcsolása, egységes kulturális térség-marketingje teljes egészében ezt a célt hivatott szolgálni. Térségi kiadványaink, térségi rendezvénysorozataink, az együttműködésben részt vevő 21 település TOP, és NKA pályázatokban való közös részvétele, kölcsönös, a települések egymás közötti együttműködéseinek formái mind ennek szolgálatába állítandók és állíthatók. A rendezvényeken egységesen és kiemelten kapnak szerepet a térségi civil szervezetek és közösségek, helyi vállalkozások, melyek a kulturális turizmussal lehetőséghez jutnak. A helyi kézműves termékek és a helyi kézműves élelmiszerek a rendezvényeken határozott szerepet, bemutatkozási lehetőséget kapnak. Intézményünk Kézműves piac sorozata két éven át ennek összekovácsolását szolgálta, az volt a célja és küldetése, hogy ezeket a térségi kis szereplőket helyzetbe hozza. Rendszeres résztvevőivé váltak Komlón a Szent István Nap rendezvényeinek, a Bányásznapok nagyrendezvénynek, majd az Advent sorozatnak is. A térség településeinek helyi rendezvényein, Falunapokon, a Térségi Szüret rendezvényen kiemelt helyük és szerepük van. A kistelepülésekre kihelyezett szervezett képzéseinknek, konferenciáinknak minden háttérszolgáltatását a helyi szolgáltatóktól, falusi vendéglátóktól, szállásadóktól vesszük igénybe.

  Terveink szerint ismét olyan kézbe kerül a kistérség, amely össze tudja fogni és egyeztetni a térségi programokat, segíteni a településeket.

              Komló, 2023. február 14.                                 Aranyos László s. k.

  JÓVÁHAGYÁSI ZÁRADÉK

  Komló Város Önkormányzata a közművelődési intézmény szolgáltatási tervét, a

  2023. évi munkaterv részeként …………………………………….. számú

  határozatával jóváhagyta.

              Komló, 2023. ……… hó …..