Rólunk

  Komlói Színház
  Komlói Színház
  Komlói Kaptár
  Közösségek Háza
  Közösségek Háza
  Komlói Kaptár Művelődési Központ

  Kaptár épület

  Az 1970-es években Komló dinamikus fejlődésével szükségessé vált a városi intézményrendszer és infrastruktúra, a városias terek kialakítása. Ekkor kezdődött a település középületeinek építése. Felépült a bíróság, a zeneiskola, az Úttörő és Ifjúsági Ház (jelenleg Közösségek Háza), majd a Színház- és Hangversenyterem. A 48-as téri épületkomplexum középső részére, a művelődési ház felépítésére már nem maradt lendület, így sok funkcionális és kiszolgáló helyiség nem készülhetett el. Ezt hivatott pótolni a kormánytámogatással megvalósult Kaptár-projekt.

  Ennek a projektnek a keretében valósult meg a Közösségek Háza és a színház közötti új épület, amely a teljes intézmény lehetőségeit és szolgáltatásait bővíti. Az új épületben a civil szervezetek és szerveződések, az intézmény csoportjai és munkatársai kaptak új teret a hatékonyabb működéshez.

  A Kaptár rendelkezik egy modern, multifunkcionális, 135 néző befogadására alkalmas rendezvénytérrel, amely kamaraszínházi előadások, ismeretterjesztő előadások, kisebb koncertek, filmvetítések, közösségi rendezvények számára biztosít helyet. Olyan alkalmi rendezvények valósulhatnak itt meg, amelyekre a Közösségek Háza folyamatos programjai miatt a múltban nem volt szabad hely.

  Az épületben kapott próbatermet és ruhatárat a Pöndöly Táncegyüttes és utánpótláscsoportjai, ezzel jelentős idő és hely szabadult fel a többi csoport számára a Közösségek Házában.

  Az intézmény irodái és kiszolgálóhelyiségei is a Kaptárban kaptak elhelyezést, támogatva a hatékonyabb munkavégzést. A Közösségek Házában felszabadult volt irodahelyiségek pedig kisebb öntevékeny közösségi szerveződések számára biztosít helyet. Működő közösségeink mellé évek óta nem tudtunk befogadni új szerveződéseket, csoportokat. Az új terek színesítik a város programkínálatát és lehetőséget biztosítanak, hogy a Közösségek Házában további csoportok, tevékenységek és szolgáltatások leljenek otthonra.

  Az új épület birtokba vétele után Komló Város Önkormányzat Közösségek Háza és Színház Művelődési Központ munkatársai új néven, három épületben, három telephelyen igyekeznek megfelelni az új kihívásoknak: Közösségek Háza, Kaptár, Színház- és Hangversenyterem.

  Ez a „Komlói Kaptár Művelődési Központ, ahol mindig zsongás van”!

  Komlói Színház- és Hangversenyterem

  1982. november 5-én adták át a 338 férőhelyes Színház- és Hangversenytermet. Az épületet a Kistelegdi István által vezetett építészcsoport, a Dél-dunántúli Tervező Vállalat munkatársai tervezték. A nézőtér egyszerű és szép kialakítása, illetve berendezése a belsőépítész, Uherkovics Ágnes érdeme. A nézőtéri világítással kombinált faborítású hangterelő elemek, valamint a plüssborítású széksorok kellemes hangulatot teremtenek.
  Az előcsarnok galériájára Melocco Miklós: József Attila oltár című domborműve került, mely alkotás igazi ékessége az intézménynek.
  Önálló társulata nincs, az intézmény befogadószínházként működik átadása óta. Helyet ad a komlói előadóművészeti csoportok műsorainak, lehetőséget biztosít a városi oktatási intézmények bemutatkozó előadásainak. Mindezek mellett önkormányzati rendezvények, városi és nemzeti ünnepek lebonyolítása is feladata.
  Az épület előcsarnokában alkalomszerűen képzőművészeti kiállításokat rendeznek.

  Közösségek Háza

  1999 júliusában megszűnt a volt Városi Művelődési Központ, a Május 1. Művelődési Ház mint kulturális intézmény bezárta kapuit. Munkatársainkkal és egész ottani tevékenységünkkel átköltöztünk a volt Gyermek- és Ifjúsági Házba, amely szintén megszűnt, és létrejött e kettő jogutóda, a jelenlegi Közösségek Háza.

  A Közösségek Háza, amely az elődök és a jelenlegi dolgozók kitartó munkájának köszönhetően a város és a térség kulturális központja lett.

  Ez a „Ház”, a „KH” – ahogy a komlóiak hívják –, varázslatos hely. Olyan, mint egy hatalmas üst, aminek a tartalmát egy varázsló kavarja erre-arra, és amikor kiönti, valami csodálatos elixír kerül belőle a kelyhekbe. Énekhangok keverednek a különböző zenei stílusok hangjaival. Táncmozdulatok és mozgásformák sejlenek fel, ahogy a varázslatos ital kavarodik. Hallani lehet az agyag mély döngését, a tű hangját, ahogy beleszalad a vászonba. Színes gyöngyláncokat és nemezlabdákat formáznak az apró buborékok. Ez az elixír tele van vidámsággal. Ez adja meg a „KH” igazi csodáját, ahol a gyerekektől a nyugdíjasokig mindenki találhat magának egy befogadó közösséget, ahol az alkotás mindennapos dolog és bárki megélheti a kreativitás boldogító érzését.

  A 39 művelődő közösség – amely a Közösségek Házában lelt otthonra –, havonta közel 3000 látogatószámot jelent. Az itt működő közösségeknek komoly munka árán biztosítjuk, hogy 7 teremben zavartalanul dolgozhassanak. Ha délután téved valaki a Házba, nem talál szabad teret, ezért a helyhiány miatt évek óta nem tudtunk új közösségeket fogadni. Ebben nyújtott hatalmas segítséget a „Kaptár” épület megépítése. Az emeleti irodák elköltözésével újabb önszerveződő közösségeknek biztosíthatunk helyet, hogy megtarthassák foglalkozásaikat. A 6–12 fős csoportok számára ideális méretű termek várják az új klubokat, szakköröket.

  A Közösségek Háza az alapja az új Művelődési Központ elnevezésének. Ez a hely olyan, mint egy méhkaptár. Sok apró sejtben folyik a munka és születik újabb és újabb csoda.

  Ez a hely az, „ahol mindig zsongás van”!

  Szolgáltatás

  • Rendezvényszervezés.

  • Művészeti együtteseink fellépésének biztosítása: kórusok, néptáncegyüttesek, modern tánccsoportok, versmondók, műsorvezetők, kamaraegyüttesek közreműködésének szervezése műsorokban, rendezvényeken, ünnepségeken, megemlékezéseken.

  • Kézműves játszóházak szervezése és vezetése.

  • Kiállítások szervezése és rendezése igény szerint külső helyszínen is.

  • Rendezvények PR-anyagainak (meghívók, plakátok, kiadványok) tervezése és elkészítése.

  • Terembérbeadás folyamatos és egyedi alkalmakra, céges rendezvényekre, képzésekre, termékbemutatókra a szabad kapacitás erejéig.