KASZT záró nap minősítések

  Fehérvárra került a KASZT fődíja

   

  A székesfehérvári Örökség Csoport Feszített víz című előadása nyerte a jubileumi, 10. Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját, melyet a fesztivál zárásakor adtak át a baranyai városban vasárnap délután.

   

   A jubileumra tíz olyan társulat érkezett, akik már vendégeskedtek az országosan is egyedülálló, a Kárpát-medence nem hivatásos kiemelkedő színjátszóit felvonultató rendezvényén. A házigazdák vendégeként jöttek Pécsről, Székesfehérvárról, Körmendről, Pápáról, Bajáról, Lendváról, Bácskertesről csoportok.

   Dr. Hoppál Péter, országgyűlési képviselő, kormánybiztos, a fesztivál alapító fővédnöke zárásként beszédében összefoglalta: az elmúlt tíz évben a KASZT egy nagy családdá vált, melynek tagjai a szervezők, a fellépők, a zsűri és a közönség, amely nagy számban látogatja az előadásokat. Örvendetes, hogy eljutottak a tizedik alkalomig, és azt kívánta, vigye mindenki jó hírét a rendezvénynek, hordozza jó szívvel a KASZT-ot, bármilyen távolságból is érkezett.

  Polics József, Komló polgármestere, a KASZT védnöke arról beszélt: köszönet és hála mindenkinek, aki ezt a  jubileumi eseményt segítette. Sok embert, szervezetet lehetne felsorolni, aki akarta, hogy Komlón otthonra leljen ez a rendezvény. Kiemelte, a városban igény van az igényes kultúrára, és ehhez az adott megfelelő háttér infrastruktúrában, humánerőforrásokban. Így készülnek a jövő évi fesztiválra, és köszönet mondott a nagyszámú közönségnek, akik közösségként álltak a fesztivál mellé.

  Pataki András fesztiváligazgató azt emelte ki, jó színvonalú seregszemlét zárhattak. Komló komolyan tudja venni a fesztivált, s hála, köszönet, ha egy város így viszonyul egy ötlethez, mert akkor a művészet helyzetbe kerülhet, meg tudnak mutatkozni egymás előtt és a nézők előtt. Ez a művészet diadala. És ennek gerincképző hatása is van.

  Fajcsi Ferenc, a házigazda Súgólyuk Egyesület leköszönő elnöke is örömmel üdvözölte a 10. KASZT-ot, és megköszönte mindenkinek, aki segítette a rendezvény létrejöttét, s hogy immár 10. alkalommal gyűlhettek össze erre a fesztiválra.

  Idén a KASZT szakmai zsűrije volt: Németh Ákos, József Attila-díjas drámaíró, műfordító, Regős János rendező, a Magyar Szín-játékos Szövetség elnöke, Pataki András, Jászai-díjas rendező és Básti Andrea, színész és drámatanár. Ők döntöttek a díjakról.

  A 10. jubileumi fesztivál fődíját a székesfehérvári  Örökség Csoport Feszített víz című előadása nyerte. A produkciót Somos Ákos állította színpadra, amiért megkapta  a legjobb rendezői díjat. A darabban szereplő Balogh Mihálynak színészi különdíjat ítéltek oda.

  A második díjat a bácskertesi Sturcz József Színjátszó Csoport vehette át a Sárga csikó című népszínműért.

  Harmadik lett a bajai Rábl Színpad Johanna előadása, melynek főszereplője, Hodován Jolán érdemelt ki színészi különdíjat.

  A legjobb női alakítás díját Törsök Márta nyerte el a székesfehérvári Szabad Színház A szent család című darabjában nyújtott teljesítményéért.

  A legjobb férfi alakítás elismerést Inhof Lászlónak ítélték oda a pécsi Janus Egyetemi Színpad A professzor vallomása című darabjában a kiemelkedő játékáért.

  Regős János rendező, a Magyar Szín-játékos Szövetség elnöke, a zsűri tagja bejelentette, hogy minősítéseket is kaphattak ezen a fesztiválon a tagjaik. Arany minősítést ítéltek oda a bácskertesi Sturcz József Színjátszó Csoport Sárga csikó című előadásért, a lendvai LeSzSZ Társulat Portugál produkciójáért, a bajai Rábl Színpad Johannájáért, a pécsi Janus Egyetemi Színpad A professzor vallomása darabjáért és a székesfehérvári Örökség Csoport  Feszített víz című előadásáért.

  Ezüst minősítés nyert a pápai SK Társulat az Örkény István művéből készült Tóték előadása, a körmendi Kastély Színház Úrilány szobát keres bohózata, a székesfehérvári Szabad Színház A szent család című darabja, a pécsi Escargo Hajója az Életfélelem című produkciója és a komlói Súgólyuk Színház Tiszta röhej! komédiája.

  A legtöbb előadást látott néző idén Horvát Ila lett, ő budapesti színház és galéria látogatást nyert.

   A díjátadón zenélt a soproni Brass Line Band.

  (V.R.)

  .