Egyházaskozár

    Ekozár 10

    A település Baranya megye észak-keleti részén található a Baranyai Hegyháton.

    A község nevében a Kozár helynév a magyarokhoz csatlakozó kazár néptöredék itt letelepedő csoportjára utal. Az Egyházas előtag azt hangsúlyozza, hogy a falunak volt temploma, tehát jelentős helynek számított a település. Az evangélikus templom 1786-ban, a katolikus templom 1996-ban épült. Község szülötte Hatos Gusztáv, aki Baranya megye történetírója volt. Egyházaskozáron a mezőgazdaság a meghatározó tényező, lakosai nagyobb része ebből él. Minden évben hagyományosan július hónapban rendezik meg a “Falunapot”, melyre nagyszámú látogató érkezik a környező településekről.

    Példa értékű volt a település történetében az Általános Művelődési Központ létrehozása 1998-ban. Ettől kezdve 7 település részére biztosítják a közoktatási feladatok ellátását.

    Jelentős idegenforgalmi tevékenységet lát el a Szuppi Bt., mely ifjúsági és diákszállót üzemeltet. A vendégek részére különböző szolgáltatást nyújt, többek között lovas oktatás, sétakocsikáztatás, kézműves foglalkozás és hagyományőrzés szerepel a palettájukon.