Baranya megye második legnagyobb városa a Keleti-Mecsek lábánál. A fiatal város történelmi gyökerei messzire nyúlnak vissza, hiszen a II. századból származó római kori leletek kerültek napvilágra a város építése során. A település jövője szempontjából jelentős esemény az 1812-es esztendőhöz kötődik, amikor a Komlót körülvevő dombok egyikén kőszenet találtak. A komlói szénbányászat “atyja” Jánosi Engel Adolf 1898-ban nyitotta meg az első igazán jövedelmező, függőlegesen mélybe hatoló aknát, amelyet feleségéről Anna-aknáknak nevezett el. Komlót a bányászat tette várossá és éltette a bányaüzemek egymást követő bezárásáig. Több mint 100 év után, 2000-ben a mélyművelésű bányászat megszűnésével, az utolsó csille felszínre hozatalával a város gazdasági életében visszavonhatatlanul új korszak kezdődött.

  A város kulturális életének színterei a József Attila Könyvtár, a Színház- és Hangversenyterem és a Közösségek Háza és a 2023 szeptemberében nyílt Kaptár Művelődési Központ, ahol szakkörök, klubok, énekkarok, kulturális, művészeti és színjátszó csoportok működnek. A Helytörténeti Múzeum a bányászat fotókkal, tárgyakkal illusztrált történetének bemutatása mellett a település fejlődésének dokumentumaival áll a látogatók rendelkezésére. A Természettudományi Gyűjtemény a lepkefélék, rovarok mellett gazdag kőzetanyag és kőzetminta-gyűjtemény birtokosa.

  A város rendezvényei közül a legjelentősebbek:

  • az 1972 óta kétévente megrendezésre kerülő Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál.
  • KASZT Komlói Amatőr Színházi Találkozó
  • Komlói Bányásznapok rendezvénysorozat

  Komló idegenforgalmi vonzerejét a gyönyörű természeti környezet, a gazdag kulturális programok és a sajátos mikroklímájú völgyben található Sikonda jelenti, ahol a strandolás mellett lovaglási, sportolási lehetőségek várják az idelátogatókat.

  Komló fiatal város mégis az országban, sőt Európa több országában ismert kultúrájáról, vendégszeretetéről.

  Önkormányzat
  7300 KOMLÓ, VÁROSHÁZ TÉR 3.
  72/584-000