Magyarhertelend

  Magyarhertelend

  Magyarhertelend Pécstől 20 km-re található, jó földrajzi és természeti adottságokkal rendelkezik. Több irányból is könnyen megközelíthető Orfű felől, vagy a 66-os úton Oroszló, illetve Magyarszék irányából.

  A kis település az átgondolt fejlesztések eredményeképpen gyorsan fejlődik, és rendezkedik be az ide érkezők fogadására, színvonalas kiszolgálására. Egyre több az igényesen berendezett magánszállás, de a vendégek igényeik szerint helyezkedhetnek el panzióban, kempingben is.

  Magyarhertelendet elsősorban a sok száz méteres mélységből feltörő termálvíz, és az erre épült árnyékos szép strand tette kedvelt fürdőhellyé. A tágas, arborétumszerű több, mint 2 hektáros parkban (májustól – szeptemberig) fürdőmedencék, étterem, borozó, söröző, büfésor, ajándékpavilonok várják a vendégeket. A meleg vizű medence 36°C-os vize gyógyhatású. Külön említést érdemel a község üdülőövezete.

  Magyarhertelend és Barátúr a Baranya-csatorna térségében terül el. A faluk határában húzódott valahol az a római út is, amely a lapisi vadászházon keresztül a Mecseken át észak felé haladt Sásdot érintve Arrabona (Győr) irányába. Mai formájukban viszonylag új keletkezésű községek. Győrffy György 1332-ből ismeri a község első előfordulását Horcholond alakban, Barátúrt a tatárjárás idejéből említik először a források.

  A településeken jól működő Német Nemzetiségi önkormányzat, Bordal Kör, Nyugdíjas klub szervezi és színesíti a kulturális programokat. Az önkormányzat a helyben megtermelt (gomba, tojás, sajt, aszalt gyümölcs) kézműves élelmiszereket, az újonnan alapított Csuporka Helyi termékek boltjában értékesíti.