A mai Mánfa község két településből jött létre. A történeti Mánfa és a volt Budafa, majd Pécsbudafa a közel múltig, egészen l949. január 1-ig, egyesülésükig két település volt.

    Mánfa Komló városhoz való csatolása l958-ban történt meg. E a “házasság” 199l-ig tartott, amikor a község népszavazás útján ismét önállóvá lett.

    A Pécs és Komló között félúton elhelyezkedő falu, jó közlekedés földrajzi viszonyokkal rendelkezik.

    Az Árpád-kori templomtól délre elterülő Melegmányi-völgy természeti védettség alatt álló terület, ezért és a környező túraútvonalai miatt is egyre több turista keresi fel ezt a települést. A község kulturális életének színterei a kulturális centrumban működő nyugdíjas klub, a Kultúrház nagyterme, mely sok rendezvénynek ad otthont, a Teleház, amelyben mozgó Könyvtár és Turisztikai információs pont van, a focipálya, mely központja a falu egyes programjainak, valamint a Főtér. Ezek a színterek, illetve a civil szervezetek segítséget nyújtanak a jó közösségi lét formálásában.

    Fontos megemlíteni a falu, a környék, de talán az egész Mecsek-hegyhát üdülőkörzet egyik ékkövét, a Mánfai Árpá-kori templomot, amely a nyári hangversenyeken kívül, esküvők, keresztelők megtartására is alkalmas. Immár 4.-ik alkalommal szervezi meg a helyi önkormányzat, a Szent István nyomában elnevezésű, sokak által látogatott rendezvényt.

    Mánfáról kiindulva gyalogosan, vagy biciklivel bebarangolható a Mecsek számos nevezetessége, például a közelben fekvő sikondai és magyarhertelendi gyógyfürdők, az orfűi tavak vagy az Abaligeti Cseppkőbarlang.