Mecsekpölöske

  mecsekpoloske 1

  A Mecsek északi lábánál a Baranyai hegyhátnak nevezett területen, Komlóhoz közel található ez a kistelepülés. Egyik gyöngyszeme a település határában megbúvó halastó.

  Az első írásos emlék 1332-ben említi először a falu nevét Pyliske formában, az itt folyó patak szláv eredetű neve után.A falu 1898-ban nyerte el mai nevét. 1462-ben Töttösök birtokaként volt számon tartva. A település a török hódoltság alatt is lakott volt.

  Az itt élő emberek kőbányászattal, mészégetéssel, állattenyésztéssel és földműveléssel foglalkoztak. Az 1700-as évek végén a falu lakossága csaknem megduplázódott a betelepülő németeknek köszönhetően. Az 1911-ben épült iskolának harangtornya is van, ami arra utal, hogy templom híján az iskola imaházként is szolgált.

  A tavat állami beruházásból a sásdi székhelyű Baranya-csatorna Menti Víztársulat kezdte építeni 1990-ben a Pölöskepatak(régi Pyliske)-vizének felduzzasztásával.

  A tóra az ország egész területéről jönnek a horgászok. A tó Pölöske felől könnyen egy bekötő utón közelíthető meg.

  A falu lelkes önkéntesei a Polgárőr Egyesület és a Mecsekpölöske Fejlődésért Alapítvány tagjaiból tevődnek ki.  Havi rendszerességgel szerveznek kisebb programokat a településen élőknek. A június végi Falunap az év egyetlen nagy rendezvénye, melyre a környékben élőket is szeretettel várják.