Szárász

    Szárász 96 lakosú község, mely Mágocstól 14 kilométerre, keletre fekszik. Az Árpád-kori zsáktelepülés a történelme folyamán többször kihalt, majd németekkel telepítették be a XVIII. század végén. Leszármazottaikat kitelepítették a második Világháborút követően, majd helyükre csángók kerültek Moldvából. Szárász Baranya megye észak-keleti részén található a Baranyai Hegyhát részeként, Egyházaskozár és a Tolna megyei Lengyel között.

    A falu határában horgásztó található. A község közelében folyik a Hábi patak, és 500 m távolságra található Mátyás király kútja, mely egy kellemes gyalogtúra keretében közelíthető meg. Építészeti látványosságuk a római katolikus templom.

    Az árpád kori településen a II. világháborút követően moldvai csángó-magyarok telepedtek le. Lakosaik többsége a  mezőgazdaságban tevékenykedik, többen pedig ingáznak a környező nagyobb településekre. Nagyobb rendezvényként említést érdemel a Falunap, mely hagyományosan minden évben június 29-én kerül megrendezésre. A településen élők ekkor emlékeznek meg Domokos Pál Péter csángókutatóról, aki egykoron a község lakója volt.